כשחיים עם כלב יש אינספור רגעים כיפיים ואפילו מרגשים, וגם רגעים פחות נעימים, בדיוק כמו עם בני אדם. אם הכלב משלשל, מן הסתם הוא חווה מצוקה, וכך גם אתם, ולכן חשוב לדעת איך להתנהל, מה לתת לו לאכול, באילו מקרים חובה להגיע מיד לווטרינר וגם איך להפחית את הסיכוי לחזרת התופעה. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט על כלב משלשל, תשובות לכל השאלות הנפוצות וטיפים מועילים – בתקווה שהבעיה תיפתר במהירות ותוכלו לחזור לשגרת החיים הכיפית עם הכלב.

איך מוגדר שלשול אצל כלב?

קודם כל, כדאי לדעת איך בעצם מוגדר מצב שבו הכלב משלשל. בהקשר זה, חשוב לציין שלא כל יציאה רכה היא בהכרח שלשול. וטרינרים מגדירים שלשול אצל כלב כמצב שבו הגוף מפריש דרך פי הטבעת כמויות גדולות יחסית של נוזלים.

מבחינת המרקם, היציאות של כלב משלשל יכולות להיות מימיות לחלוטין, במרקם משחתי או מעורבות. גם לתדירות יש חשיבות: ככל שמספר היציאות ליום גבוה יותר, כך הבעיה קשה יותר ובנוסף זהו פקטור שמסייע גם באבחון הגורם לשלשול (פירוט בהמשך העמוד).

למה כלב משלשל?

כלב משלשל ומקיא, או "רק" משלשל, עושה זאת או כדי להיפטר מחומרים לא רצויים שנמצאים אצלו בגף, או בגלל בעיה כלשהי במערכת העיכול.

במקרה הראשון, השלשול מהווה מנגנון טבעי שבאמצעותו הגוף מגן על עצמו מפני אותם חומרים מזיקים: חיידקים, וירוסים, טפילים, מזון מסוים ועוד. גם במצבים אלה נדרשת ערנות מוגברת, וכמובן שבכל מקרה של כלב משלשל מה לתת לו לאכול היא שאלה מתבקשת (תשובה בהמשך העמוד) – אבל כשהגוף יסיים להתנקות תיעלם התופעה הלא נעימה.

לעומת זאת, שלשולים שהם סימפטום למחלה או פגיעה במערכת העיכול מחייבים בירור יסודי ומעמיק – וגם על כך תמצאו מידע נוסף בהמשך העמוד.

כל הגורמים האפשריים שגורמים שלשול אצל כלבים

  1. זיהום ויראלי – גורים שעדיין לא קיבלו את כל החיסונים חשופים במיוחד לווירוסים.
  2. זיהום חיידקי – ובמיוחד אחרי אכילת צואה של כלבים אחרים או חתולים.
  3. טפילים – ובפרט תולעים.
  4. מזון חדש – שהכלב אלרגי אליו או שלא מתאים לו (למשל עקב כמות גבוהה מדי של חלבון).
  5. מזון מקולקל – למשל, שאריות שהכלב אוכל בזמן הטיול.
  6. מזון של בני אדם – ובמיוחד מזון מעובד או מתובלן מאוד, אבל גם סטייקים, גבינות ועוד.
  7. פגיעה במערכת העיכול – במעי הדק, בחלק האחורי של המעי, בקיבה.
  8. מחלות אחרות – וגם גידולים, פגיעה בתפקוד הכליה, פגיעה בתפקוד הכבד ומחלות אוטואימוניות.
  9. בליעה של גוף זר – אילוף כלבים מכחיד הרגל מסוכן זה.
כלב משלשל ומקיא
כלב שלא מרגיש טוב (תמונה: Canva Pro)

כלב משלשל אחרי חיסון - דגשים חשובים

תשובה אפשרית נוספת לשאלה למה כלב משלשל היא תגובה לחיסון. זוהי תופעת לוואי מוכרת, וברוב המקרים היא נעלמת מעצמה אחרי יומיים-שלושה. הדגש העיקרי לגבי כלב משלשל אחרי חיסון הוא מתן נוזלים על-מנת למנוע התייבשות, ועוד דגש הוא להיות ערניים במיוחד לגבי כל תופעת לוואי אחרת.

כלב משלשל מה עושים קודם כל?

גם במקרים שבהם הכלב משלשל כדי לנקות את הגוף, וכאמור סביר להניח שהתופעה תיעלם מעצמה תוך מספר ימים, ישנה סכנה משמעותית: התייבשות. כלב משלשל מים רבים ולכן מאזן הנוזלים בגוף מופר. במצב כזה עלולה להיווצר פגיעה במערכות חיוניות, ולכן קודם כל חשוב לתת לכלב נוזלים.

הפעולה המיידית השנייה היא הקפדה על תזונה מתאימה – ועל כך תמצאו הרחבה בפסקה "כלב משלשל מה לתת לו לאכול", בהמשך הקריאה.

הפעולה המתבקשת השלישית היא להתייעץ עם וטרינר. במיוחד חשוב לעשות זאת כשיש סימפטומים מדאיגים בנוסף לשלשול עצמו.

כלב משלשל מה לתת לו לאכול?

אחד המרכיבים העיקריים בתשובה לשאלה הכלב משלשל מה עושים הוא שינוי תזונה על-מנת לעצור את השלשול. רצוי לבסס את התזונה על אורז, שכפי שעוזר לבני אדם משלשלים כך הוא מרגיע גם את מערכת העיכול של הכלבים. יש להוסיף לאורז מעט חתיכות של עוף על-מנת לספק את החלבון הנחוץ.

בנוסף, כשיש כלב משלשל מה עושים אחרי שהבעיה נפתרת היא עוד סוגיה שחובה להתייחס אליה. באופן עקרוני, אפשר להישאר עם התזונה הקיימת, אלא אם כן היא הייתה הגורם לשלשולים.

מה נותנים לכלב משלשל?

בכל מקרה של כלב משלשל מה עושים איתו היא שאלה מתבקשת. בפרט זה המצב כשיש גור כלבים משלשל. התשובה היא מתן נוזלים (משום שכאמור כלב משלשל מים בכמות גדולה), שינוי תזונה כדי להקל על המצב (ובפרט לבסס אותה על אורז), תשומת לב להתנהגות (למשל כלב משלשל ומקיא זוהי אינדיקציה לבעיה קשה), ובמידת הצורך פנייה לווטרינר.

גור כלבים משלשל מים

באילו מקרים חשוב במיוחד לפנות מיד לווטרינר מנוסה?

  1. אפאתיות – שפת גוף של כלבים מלמדת המון על המצב שלהם. בהתאם כשיש כלב משלשל חשוב לשים לב להתנהגות שלו, ואם הוא כבוי – לפנות מיד לווטרינר.
  2. שלשול עם דם – נוכחות של דם ביציאות מעידה על בעיה חמורה וחשוב לאבחן אותה בהקדם.
  3. כלב משלשל ומקיא – השילוב הוא אינדיקציה אפשרית לנגיף הפארוו הכלבי – וירוס שגורם למקרי תמותה רבים ולכן הצורך בטיפול תוך זמן קצר מאוד.
  4. פרק זמן ממושך – אם חלפו 3-4 ימים ועדיין הכלב משלשל, יש להתייעץ עם וטרינר.
  5. תדירות גבוהה – כלב שמשלשל 5-6 פעמים ביום נמצא במצוקה משמעותית, ולכן חשוב להיעזר בידע המקצועי של הווטרינר.

מה כולל טיפול בכלב משלשל?

באופן טבעי לשאלה מה נותנים לכלב משלשל מוסמך לענות רק וטרינר. על-מנת לענות לשאלה זו, ובאופן כללי להתוות תוכנית טיפול, איש מקצוע רציני קודם כל יאסוף את כל המידע הרלוונטי: גזע הכלב, הגיל שלו (יש הבדל בין גור כלבים משלשל לבין כלב בוגר שסובל מכך), פרק הזמן מאז התחלת השלשולים, התדירות שלהם, צבע היציאות ועוד. וטרינר אחראי גם ישאל אתכם אם הכלב משלשל ומקיא או "רק" משלשל, ואיך הוא באופן כללי (ערני / אפאתי, כאוב וכו'). בחלק מהמקרים יתבצעו גם בדיקות דם ובדיקת צואה, וגם לבדיקה הפיזית שכוללת מישוש עדין של הבטן יש ערך רב.

לכל פרט מידע יש חשיבות. כך למשל שלשול בצבע שחור הוא אינדיקציה אפשרית לדימום בחלק העליון של מערכת העיכול, בעוד שלשול אדום מעיד על פגיעה בחלק התחתון של מערכת העיכול. כשהתדירות שבה הכלב משלשל היא פעמיים או שלוש ביום, ייתכן שמדובר בדלקת במעי הדק, ואילו תדירות של 6-7 פעמים ביום כבר מצביעה על דלקת אפשרית בחלקו האחורי של המעי.

לאחר איסוף כל המידע הרלוונטי לגבי כלב משלשל, יציע הווטרינר תוכנית טיפול מתאימה – שכמובן נגזרת מהגורמים הספציפיים. בנוסף, ימליץ איש המקצוע לגבי כל כלב משלשל מה לתת לו לאכול, ובמידת הצורך גם על תרופות רלוונטיות.

טיפים להפחתת הסיכוי להופעת שלשולים אצל כלב

טיפול בכלב משלשל הוא חוויה לא נעימה, ולכן כדאי להפחית את הסיכוי להופעת התופעה. בפרט, מומלץ ליישם את הטיפים הבאים:

  1. להשגיח היטב על הכלב בזמן טיולים ולראות שהוא לא מכניס לפה דברים שהוא לא אמור להכניס.
  2. להקפיד על מזון איכותי, וללא שינויים דרסטיים.
  3. לוודא שהכלב קיבל את כל החיסונים.
  4. לגלות ערנות לכל תופעה חריגה בהתנהגות של הכלב.

אילו גזעי כלבים רגישים במיוחד לשלשולים?

בנוסף לכל הגורמים לשלשולים, ישנה כמובן השפעה גם לגנטיקה. בהתאם לכך, ישנם מספר סוגים של גזעי כלבים שנוטים יותר לסבול מתופעה זו (אם כי ההבדל ביחס לגזעים אחרים הוא לא מאוד גדול).

ביניהם: לברדור רטריבר, בגלל שהם אוהבים לאכול גם דברים שהם לא אמורים לאכול; רועה גרמני, מפני שיש להם קיבה רגישה; בולדוג, שנוטים לסבול מהפרעות שונות במערכת העיכול; יורקשייר טרייר, שמערכת העיכול שלהם עדינה מאוד; ובוקסר – גזע כלבים עם שיעור גבוה יחסית של אלרגיות ואי סבילות למזונות שונים.

כפי שלאנשים עם אלרגיה לכלבים מומלצת האופציה של כלבים היפואלרגניים, כך למי שנרתע מהמחשבה על כלב משלשל כדאי לאמץ כלב מגזע שלא מופיע ברשימה הנ"ל – אם כי כאמור גם אצל רוב הלברדור רטריברים, בוקסרים, בולדוגים, יורקשייר טריירים ורועים גרמנים יש הרבה יותר רגעי נחת מרגעים של קושי.

השאירו פרטים ליצירת קשר:

תשובות לשאלות נפוצות בנושא כלב משלשל:

הכלב שלי משלשל. האם אני עלול להידבק ממנו בחיידק או וירוס?

אם הכלב משלשל עקב וירוס או חיידק, ולא בגלל שינוי תזונה או בעיה במערכת העיכול שלו, התשובה היא כן. במקרים אלה חשוב לאוורר היטב את הבית, להשתמש באמצעי מגן כשמנקים את היציאות של הכלב וכמובן לשטוף היטב את הידיים במים וסבון אחרי כל מגע עם הכלב.

האם חרדה או מתח עלולים לגרום לכלב לשלשל?

כן. סטרס וחרדה משפיעים על מערכת העיכול ועלולים להוביל גם לשלשולים. אילוף מקצועי מפוגג חרדות, אבל בכל מקרה חשוב לשלול גורמים פיזיים לשלשולים במקביל לטיפול במתח הנפשי.