כשאדם חי עם כלב, נוצרים ביניהם יחסים משמעותיים מאוד. באופן טבעי, כל אחד היה שמח מאוד אם הכלב היה יודע לדבר ולספר בדיוק מה הוא רוצה, ממה הוא חושש, עד כמה הוא אוהב את האנשים שאיתם הוא חי, ועוד ועוד. סביר להניח שגם בעידן ה-AI ופריצות הדרך הטכנולוגיות המרשימות, כלבים לא יוכלו לדבר בשפת בני אדם – אבל הם בהחלט מתקשרים איתנו, באמצעות שפת גוף.

הבנת שפת גוף של כלבים משפרת במידה ניכרת את התקשורת איתם, ולכן מומלץ לכל מי שחי עם כלב ללמוד אותה. המידע בעמוד זה יעזור לכם להבין עד כמה עשירה השפה הזו ואיך להתחיל להיעזר בה.

שפת הגוף של הכלבים - 3 העקרונות המרכזיים

העיקרון הראשון שחשוב לדעת לגבי שפת גוף כלבים הוא שזוהי שפה אוניברסלית. אמנם ייתכנו הבדלים מסוימים בין גזעים שונים, ולכל כלב ספציפי יש ניואנסים מעט אחרים – אבל מאחר ששפת הגוף מבוססת על אינסטינקטים היא בסופו של דבר מאפיינת את כל הכלבים, מכל הגזעים ובכל הגילאים.

העיקרון השני הוא האמצעים שבהם נעזר הכלב כדי לבטא רגשות ותחושות: מנח האוזניים, מבע העיניים, הפה והלשון, הזנב ותנוחת הגוף. בנוסף, גם הנביחות – שלאוזן לא מיומנת נשמעות זהות – מהוות כמובן חלק מהשפה שלהם.

העיקרון השלישי הוא למידה. ככל שתקדישו לכלב שלכם יותר תשומת לב, כך תשלטו יותר בשפה שבה הוא מעביר לכם מידע חיוני. לימוד שפת גוף של כלבים הוא גם כמעט תמיד חלק מתהליך אילוף כלבים מקצועי אשר מתבצע בבית הלקוח.

סימני שפת גוף של כלבים שחשוב במיוחד לשים אליהם לב

בהמשך העמוד תמצאו פירוט של כל הסימנים השונים הנכללים בהגדרה שפת גוף של כלבים, אבל עוד קודם לכן יש כמה מצבים שחשוב במיוחד לגלות בהם ערנות:

כלב מתנשף

התנשפות, ובפרט אם היא משמעותית, עשויה להעיד על כך שלכלב חם. אבל אם מזג האוויר סביר, והכלב לא ביצע פעילות גופנית אינטנסיבית שגרמה לעליית חום הגוף שלו, להתנשפויות יש פירוש אחר לגמרי: לחץ. במקרה כזה רצוי לברר מהו מקור הלחץ – רעש חריג, נוכחות של אנשים שנתפשים ע"י הכלב כמאיימים, שינוי משמעותי בבית ביחס לשגרה וכו'. אם אין דרך לנטרל את מקור הלחץ, כדאי להרגיע את הכלב באמצעות ליטופים, מגע או דיבור באינטונציה שנוסכת ביטחון. אם גם זה לא עוזר, פנו לעזרה מקצועית של מאלף או פסיכולוג כלבים.

שפת גוף כלבים שחם להם
כלב שחם לו (תמונה: Canva Pro)

צמצום הגוף וחשיפת שיניים בזמן מפגש עם כלב אחר

כשכלב נשכב, מצמצם את הגוף שלו וחושף שיניים בתגובה למפגש עם כלב אחר, זוהי עדות לפחד. ההקטנה העצמית היא סימן לכניעה, ואילו חשיפת השיניים משדרת לכלב השני שבמידת הצורך הכלב שלכם יגן על עצמו בכל האמצעים. אין צורך להפריד מיד ביניהם מפני שעבור כלבים שפת גוף היא כמו שפת אם עבורנו – אבל כן רצוי להיות ערניים. אם הכלב שלכם מגיב בצורה זו בכל מפגש עם כלב אחר, או ברוב המפגשים, כדאי לשקול תהליך אילוף, שיעזור לו להתגבר על הפחד.

נהמות וגרגורים

גרגורים ונהמות יכולים להביע ריכוז במשחק ואפילו הנאה ממנו, אבל יש גם מצבים שבהם הם מעידים על תוקפנות. בפרט זה המצב אם נלווים אליהם אוזניים זקופות, חוטם מכווץ, עיניים ממוקדות ובצבוץ שיניים. כדאי לנסות לזהות גם את הטון של הנהמות: טונים גבוהים מעידים על תוקפנות שנובעת מפחד, ואילו טונים נמוכים על תוקפנות מתוך דומיננטיות. בכל מקרה, ניתן לאלף כלב תוקפני ולשנות את דפוס ההתנהגות הזה, שעלול להיות מופנה גם כלפי בני האדם שחיים איתו.

ליקוק תכוף של פי הטבעת

אם הכלב שלכם מלקק את פי הטבעת שלו בתדירות גבוהה מהרגיל, ייתכן שהוא משועמם או לחוץ (וזוהי הדרך שלו להרגיע את עצמו). ליקוק תכוף של פי הטבעת הוא גם סימפטום אפשרי של כלב משלשל, או כזה הסובל מבעיות אחרות הקשורות למערכת העיכול, ולכן חשוב לבחון גם את הכיוון הזה (במקרה של שלשול, הדגש העיקרי הוא לתת לכלב לשתות הרבה כדי שלא יתייבש, ולאחר מכן להיעזר בווטרינר כדי לזהות את מקור הבעיה).

7 המצבים העיקריים שניתן לזהות באמצעות שפת גוף כלבים

שפת הגוף של הכלבים עשירה ומגוונת, אבל בשלב ראשון אפשר "להסתפק" בזיהוי 7 מצבים עיקריים: מתוח (עקב חשש מסוים), מבוהל (ואולי גם כאוב), נרגש, מפויס, שמח, תקיף ומצב ניטרלי (כלומר הכלב נינוח לחלוטין).

כדי שתוכלו להתחיל להתאמן בזיהוי שפת גוף של כלבים, הנה הסימנים העיקריים בכל אחד מהמצבים הנ"ל:

1. מצב ניטרלי / רגוע

העיניים "רכות" ואפשר לראות בבירור את הקשתית (האזור שמקיף את האישון ושמקנה לעיניים את הצבע שלהן), האוזניים במנח רגיל, הכלב עשוי לכשכש בזנב אם כי בדרך כלל גם איבר זה יהיה במנח הרגיל שלו, הפה מעט פתוח ורפוי וקצה הלשון משתרבב החוצה.

2. מתוח / לחוץ או חושש

עיניים פקוחות לרווחה כך שהחלק הלבן הוא הבולט ביותר, האוזניים משוכות כלפי מטה וצמודות לראש, זנב נמוך, הרגליים הקדמיות של הכלב נוטות קדימה ואילו שאר הגוף נשען אחורה (או לחילופין, הפניית הגוף), הלשון מלקקת את קצה האף וישנם גם קולות של ליקוק.

3. מבוהל או כואב

כל הגפיים על הקרקע והכלב מנסה להקטין את עצמו, השפה העליונה חשופה (מה שעלול להתפרש בטעות כ"חיוך"), הזנב נדחף בין הרגליים האחוריות, לרוב הלשון תהיה תחובה כולה בתוך הפה, ייתכנו גם יבבות ואישונים מורחבים.

4. נרגש

כל הגפיים על הקרקע והכלב מנסה להקטין את עצמו, השפה העליונה חשופה (מה שעלול להתפרש בטעות כ"חיוך"), הזנב נדחף בין הרגליים האחוריות, לרוב הלשון תהיה תחובה כולה בתוך הפה, ייתכנו גם יבבות ואישונים מורחבים.

קריאת שפת גוף של כלבים
כלב שמח ונרגש (תמונה: Canva Pro)

5. מפויס

כלבים מפויסים שוכבים על הגב כשהגפיים הקדמיות צמודות לחזה, הזנב מונח מעל לבטן, הפה בדרך כלל פתוח, ייתכנו יבבות קלות, האוזניים נוטות הצידה או לאחור.

6. שמח

במצב כזה, שפת הגוף של הכלבים בולטת מאוד לעין: כשכוש בזנב, הגוף מקושת, הישבן מורם, הלשון יוצאת החוצה כך שהכלב "מחייך" ובדרך כלל גם הפסקול שמפיק הכלב משדר עליזות.

תקיף

שפת גוף כלבים שמבקשים לשדר תקיפות ואפילו תוקפניות כוללת מבט דרוך הישר אל האובייקט שעליו הכלב רוצה לאיים, אוזניים משוכות לאחור, זנב שנע באיטיות, חשיפת שיניים ונהמות עמוקות או נביחות קולניות. כמו כן, בדרך כלל הגוף יהיה במנח של לקראת זינוק.

ייעוץ מקצועי

לכל שאלה נוספת בנושא שפת גוף של כלבים, תהליך אילוף לכל מטרה, גזעי כלבים היפואלרגניים, חינוך לצרכים ונושאים אחרים הקשורים לחיים עם כלב, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר – וכחלק מהמחויבות שלנו למצוינות בשירות נשמח לעזור לכם.

השאירו פרטים ליצירת קשר:

תשובות לשאלות נפוצות בנושא שפת גוף כלבים:

האם שפת הגוף של כלבים ייחודית לכל מדינה או שהיא אוניברסאלית?

שפת גוף של כלבים היא לחלוטין אוניברסאלית, ואין השפעה לתרבות או למיקום הגיאוגרפי בו הם גדלים.

איך ניתן לנתח שפת גוף של כלבים?

עם הניסיון וההיכרות עם הכלב שלכם בדרך כלל גם מגיעה יכולת הניתוח וקריאת מצב רוחו ורצונו של הכלב שלכם. עם זאת, במקרים מסוימים ייתכן שתתקשו להבין אותו, ולשם כך ניתן לפנות למאלף כלבים מוסמך או לפסיכולוג כלבים.